O astaxanthinu

Astaxanthin je nejsilnější známý antioxidant. Má významné protizánětlivé účinky (úspěšně bojuje proti tichému zánětu). Většina obtíží v těle je způsobena právě oxidačním stresem (volnými radikály) nebo chronickým zánětem. 

 

 Ovlivňuje celé tělo
algamo_A4_CZ-3

Zdroj obrázku: algamo.cz

 

Proč je tak účinný?

Vitamin C je rozpustný jen ve vodě, Beta-karoten či vitamin E jsou rozpustné pouze v tucích. Molekuly Astaxanthinu se rozpouštějí v obou a pronikají tak celou ochrannou lipidovou dvojvrstvou buňky, a tak ji účinně chrání před volnými radikály (ty se vytvářejí během infekcí i stresu).

 

 

Antioxidační účinky Astaxanthinu jsou pozoruhodné. Za jeho účinnost vděčíme tvaru a délce jeho molekuly a její rozpustnosti ve vodě i tucích díky čemuž proniká buněčné stěny a proniká do celého těla. Na rozdíl od mnoha účinných antioxidantů (vitamin E, Beta-karoten, Zeaxanthin..), které se mohou za určitých podmínek stát pro-oxidanty, Astaxanthin se na pro-oxidant nemění. Za zmínku stojí i to, že neutralizuje několik (až 19) volných radikálů najednou (většina ostatních antioxidantů pouze 1).

 

MolekulaAstaxanthin

Zdroj obrázku: 4upharma.com (upraveno do Češtiny)

 

Na obrázku výše je zřejmá přednost molekul Astaxanthinu. Pronikají celou ochranou lipidovou dvojvrstvou buňky a tak jí účinně chrání před volnými radikály. Narozdíl od Vitamínu C, který je rozpustný ve vodě (hydrofilní) nebo naopak Beta-karotenu a Vitamínu E, které jsou rozpustné pouze v tucích.

„Je řádově účinnějším antioxidantem než vitamín C i vitamín E. Je to dáno zejména tím, že jako jediný antioxidant úplně zháší reaktivní radikály, protože od nich přejatý reaktivní/volný nepárový elektron nepřenáší na další molekuly. Má též unikátní schopnost být takto účinný na obou stranách dvojité lipoproteinové membrány živočišných buněk, díky svým sterickým vlastnostem (rozměr molekuly umožňující aktivitu obou antioxidačních frunkčních skupin na vnější i vnitřní ploše hydrofiní části membrány). Také na rozdíl od jiných karotenoidů může procházet hematoencefalickou bariérou a tím pozitivně ovlivňovat biomembrány v centrálního nervového systému (CNS). Nejzajímavější aplikací je ochrana mitochondriálních membrán, což dává perspektivu využití ve finálních produktech pro stárnoucí globální populaci protože „mitochondriální teorie stárnutí“ se přijímá za prokázanou, vzhledem nezbytnosti správného fungování mitochondrií a jejich regenerace v každé buňce organismu.“

Zdroj citace: (Zpravodaj CFS 1/2019)

 

Důsledky nedostatku antioxidantů

Rozhovor s PharmDr. Richardem Pflegerem: "Když nám chybí antioxidanty"

sama doma1

První část Druhá část Třetí část

 

Kde se nachází přírodní astaxanthin? 

 

Momentálně se astaxanthin produkuje ze sedmi různých zdrojů. Jak je patrné z tabulky (viz níže), řasa Haematococcus pluvialis obsahuje nejvyšší koncentraci astaxanthinu. Haematococcus pluvialis je momentálně jediný druh řasy pěstovaný společností Algamo s.r.o.

 

Obsah Astaxanthinu v jednotlivých přírodních zdrojích:

Zdroj Obsah astaxanthinu (mg na kg)
Haematococcus pluvialis 10 000 – 50 000
Kril 46–130
Krilový olej 727
Kvasinka Phaffia rhodozyma 30–800
Pstruh duhový 1–13
Pražma 2–14
Losos nerka 26–37
Losos obecný 3–11

 

Má astaxanthin nějaké nežádoucí účinky?

Stovky recenzovaných článků, publikovaných v renomovaných časopisech věnovaných lékařským výzkumům, společně s více než čtyřiceti klinickými testy a studiemi potvrdily bezpečnost a účinnost Astaxanthinu.

  • Při extrémních dávkách (50mg/den) může dojít ke zvýšení pigmentace kůže.
  • Těhotné a kojící ženy by se o užívání astaxanthinu měly poradit se svým lékařem.

 

*Pozor, lososi chovaní na farmách nemají s těmi v přírodě mnoho společného. Minimálně co se týče obsahu přírodního Astaxanthinu. Pro docílení typické červené barvy jsou krmeni syntetickým Astaxanthinem, který pro přímé lidské použití není povolen.

 

Porovnání vlastností přírodního a syntetického Astaxanthinu

Vlastnost Přírodní Astaxanthin Syntetický Astaxanthin
Původ řasa ropné deriváty
Účinnost 20x - 90x silnější než syntetický 1x
Povolené využití lidé (doplňky stravy, kosmetika, potraviny), zvířata (výživa) zvířata (barvivo)

 

zdroj: Algamo